Ajanda Ve Defter
Üzerine yazı yazmak sebebiyle birçok sayfanın birleştirilmesi sonucunda meydana getirilen defterler günümüzde şüphesiz her alanda kullanılan bir ürün olarak geçmektedir. Kullanım amacına göre birçok alanda kolaylık sağlayan defter kelimesi öncelikle Arapçaya ardından da Türkçeye çevrilmiştir. 1920 yılında kağıtların birleştirilerek yapılmasıyla ve üzerine de karton eklenmesiyle oluşan defter J.A. Birchall tarafından icat edilmiştir. Birçok alanda kullanılmasına rağmen defter kelimesi her aklımıza geldiğinde öğrenciler için olduğu ve eğitim için kullanıldığını düşünmemiz aşikar olarak görülebilir. Ancak bu durumdan ziyade defter birçok alanda kullanılmaktadır. Kullanım amacına göre farklılıkları bulunan defterler, kullanılacak alana göre çeşitlenebilmektedir.
En çok kullanılan çeşitleri nelerdir?
En çok kullanılan defter çeşitleri arasında, resim defterleri, ajandalar, çok amaçlı çizgili ve çizgisiz defter, kare defter, güzel yazı defteri, evrak kayıt defteri, müzik defteri, not defteri ve spiralli defter olarak sıralanabilir. İş hayatında daha çok evrak kayıt defterleri ve not defterleri sık olarak kullanılsa da, yapılan iş çeşidine göre defter türü de değişebilmektedir. Defterler kullanımları doğrultusunda kişiye birçok avantaj sağlamaktadır. Hem bilgilerin unutulması engeller hem de bir düzen içinde olmasını sağlamaktadır. İş hayatında çizgili defter tercih edilirken bunun yanında resimle ilgili olan iş hayatında çizgisiz defterler kullanılmalıdır.
Kullanım alanları nelerdir?
Dilenirse iş hayatında defter çeşitlerinden biri olan ajanda da kullanılabilmektedir. Günümüzde oldukça talebi bulunan ajandalar sadece iş hayatında değil yine birçok alanda tercih edilmektedir. Ajandalar not almaya ve anıları yazmak için kullanılan içinde takvim bulunan bir defter çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ajandalar diğer defterlere nazaran her yıl yeniden düzenlenerek genellikle 1 yıllık olarak hazırlanır ve satışa sunulur. Hem not hem de hatıra defteri olarak sıkça kullanılan ajandalar her yıl 1 Ocak itibari ile başlatılarak yılsonuna kadar kronolojik bir sıralamayla devam ettirilir. Ayrıca ajandaların diğer defterlerden farklı olarak birkaç durumu daha söz konusudur. Bu da ilk sayfasında bulunan bilgi durumlarıdır.
Ajandanız tartınıza uygun olsun!
Ajandaların yapısı gereği ilk sayfasında genel olarak harita, yıl içinde bulunan milli ve dini bayramlar, özel günler ve resmi tatiller yer almaktadır. Ajandanın bir defter çeşidi olması onun da kendi arasına çeşitlenmesine engel değildir. Çünkü ajandalar da birçok alan için uygun olarak görülmektedir. Bunlar öğrenci ajandaları ve günlük ajanda olarak geçmektedir. Çocuklar için kullanılan ajandalar daha renkli ve animasyon figürlü olarak tasarlanırken, günlük ajandalar hem öğrenciler hem de iş insanları için diğerlerine oranla daha küçük tasarlanır ve kullanıma sunulur.